3000 gratisprover och Hederspris

 

Det blev lite mycket att stå och prata med folk i 3 hela dagar i sträck om vår forskning och produkten H13 som nu blivit till mha forskningen. Det var dock jättekul och många nyfikna och imponerade lyssnare.

 

H13 var alltså gratis att prova på under Sofiero slotts stora trädgårdsfest den gångna helgen. Det var här jag trodde att jag som förstaårsbiodlare skulle ha en chans att hävda mig bland 38 andra som lämnade in sin honung för att tävla i denna skånska mästerskap. Det var två kvinnliga kockar som avgjorde Gourmetprisets vinnare för bästa smak samt 5-6 hederspris. Alejandra var uppsatt på vår mörka flytande sommarhonung och jag på vår ljusa försommarhonung. Två bidrag kunde ju ge ökad vinstchans och hon vann hederspris för den mörkare honungen, helt klart jättekul men ärligt talat så gillade jag vår ljusa sort bäst.

 

Folk kände igen oss från radio, tidningar och tv och många tyckte att vi gör ett bra jobb vilket värmer jättemycket. En del hörde av sig och sa att deras halsont bara försvann vilket en hel del inklusive mig själv har märkt efter att ha ätit H13, skitkul och tack för respons. Det ska bli enormt kul att utreda detta i vår forskning.

 

/Tobias


Håtretton smetar ner Lund och jag blir snart Skånsk mästare

H13 har klätt ut sig likt Fantomen fast omvänt. På nätterna smyger H13 längs gränderna i Lund och kletar ner varje nations trapphus. Det blir fest i Lund som vanligt 3-4 ggr i veckan men ett piggt uppvaknande dan efter. För bra för att vara sant, ja minst och vi skriver historia.

 

Min kompis Eral Foxenland sa alltid förr att jag liknade fantomen på riktigt i profil, vältränad drack jag mjölk istället för sprit i baren på helgerna. Han menade också att Fantomen hade den där dräkten på dagen för att han var så känslig för solen precis som jag.

 

 

H13 är utklädd i Lund dvs som baksmällans tillintetgörare. Det är skam för vår forskning i många gamla forskarrävars ögon att vi som forskare har gjort vår forskning kommersiell och när vi nu kanske, möjligtvis fått till något som kanske, men helst inte, kan anses seriöst så marknadsför vi produktens mörkaste baksida (mot baksmälla) och tillika i Lund. I like!!!!!!!!!!!!

 

Wermlands nation är lite i fronten bland nationerna och välkomnade mig idag. Mycket trevliga dessutom, lycka till med festandet, vi rycker ut när ni behöver oss. Lite yngre och utan familj så hade jag packat ryggsäcken. Kanske kunde vi festprissar ändå fått dyka upp en kväll när det är typ club. Göteborgs flåsar er i nacken och fler hänger på låset, vi blir inte dyra!

 

Jag blir skånsk mästare i honung på söndag, jag bara vet det, eller minstingens ett gourmetpris för den goda smaken i min första seriösa honung som biodlare. Måste bara göra morfar stolt. Hans 78 år som biodlare och jag som springpojke under tredjedelen av dessa, måste bara ha det i blodet. Jag fick nämligen va med i tävlingen på Sofiero på Söndag vilket jag fick reda på när jag höll föredrag för min biodlareförening nordvästra skånes i måndags, tack! Ni var jättetrevliga och lyssnade verkligen. Utefter smak & konsistenstest på söndag av biodlarföreningen och den inhyrda kocken, som avgör tävlingen, så ska jag nog bli värdig egna etiketter i framtiden.

 

Håll tummarna/Tobias

 


H13 besöker Sofiero Slottspark

Det är återigen dags för den stora trädgårdsfesten vid Sofieros slott i Helsingborg. Sofiero blev utnämnt till Europas vackraste park i år 2010 och vad passar väl då bättre än en trädgårdsfest 27 -29 augusti och här nedan finner du länken till sidan.  http://www.sofiero.helsingborg.se/templates/StandardPage.aspx?id=81096&epslanguage=SV

och programmet http://www.sofiero.helsingborg.se/upload/program_low.pdf

Parker har mycket blommor och bin och varje år så avgörs det där vilken biodlare som gör Skånes bästa honung. Jag ville själv ställa upp med min första egna tillverkade honung någonsin eftersom den blev supergod, både den ljusa sorten från försommaren och en mörkare från sommarens mitt. Det var dock omöjligt eftersom man måste ha etikett från SBR och att ens biodlareförening först skulle ha bedömt om jag har en så pass lyckad honung att den är lämplig att säljas och därmed värdig en etikett med mitt namn och SBR:s logga (Sveriges Biodlares Riksförbund). Det skulle ta lång tid med vad det verkar en kurs inblandad.

Jag är medlem i Sveriges äldsta biodlareförening som finns i just Helsingborg och heter Nordvästra Skånes Biodlareförening http://www.binordvast.se/ . Föreningen håller alltså i den Skånska honungstävlingen som jag inte kan ställa upp i samt säljer honung under dagarna 3. Vad vi dock ställer upp med är att alla som kommer och besöker föreningens stånd under trädgårdsfesten får smakprov på H13 och ett snack med oss forskare och entreprenörer bakom även om vi kanske inte står där själva hela tiden.

Välkomna/Tobias och Alejandra


H13 drog till Gotland

Biodlare på Gotland ville höra om vår forskning och bjöd in oss att föreläsa. Tre olika föreningar på ön hade slagit sig samman för detta och föredraget blev för oss på en absolut exotisk plats i skogen nära Slite. Det hela tog plats i en gammal militärbarack som hade skänks till Slite biodlareförening.

 

Det blev flyg från Ängelholm till Visby för en långhelg och med oss hade vi en kylbox full med H13 i små och stora lådor för att dela ut.

 

På Gotland kändes det som att honung var mer närvarande än på andra platser. På olika platser på ön runt Visby gick det att köpa allt från ”slagfältshonung” till honung med senap mm. Det finns så stor variation av blommor där att sorthonung från få specifika blommor är svår att få till.

 

Vid frukosten på Wisby Hotell fanns det såklart honung från Gotland i burk samt den mer rinnande varianten på flaska. Jag provade istället vår egen H13. Det var dags för mig att utreda om ”Milk and Honey” som är så gammalt och känt verkligen är något att konsumera. Man ska ju dricka det på kvällen för att sova bättre men nu fick det bli till frukosten. Ljummen vanlig mjölk i stor mugg med en påse H13 irörd var faktiskt riktigt gott och inte för sött. Jag provade också vanlig sur naturell filmjölk med mussli och diverse fröer och Cornflakes med en påse H13 ringlat över det hela, kalasgott. Två sätt som jag kan rekommendera att använda H13 där bakterierna överlever bra.

 

På ett Café där vi handlade fantastiska sallader och mackor ett par gånger fanns det på Amelias frukostmeny rätt mycket med honung inblandat. Det var kul att se och gav oss bra tips hur vi kan tipsa att använda H13 om man vill få i sig honung med en rejäl mängd av honungens egna nyttiga mjölksyrabakterier (se bild).

 

På Gotlands hantverksbutik Kvinnfolki gick det faktiskt att köpa 1 kg Gotländsk honung för endast 80 kr, för billigt verkligen eller generöst.

 

Själva föredraget var väldigt kul, ca 25 personer kom och lyssnade i ca 3 timmar inklusive fika och massvis med frågor under fikat (se bild). Vi kände oss väldigt uppskattade och fick mycket beröm för det mesta och mycket av det vi pratade om var helt ny opublicerad forskning vilket det brukar vara. Alla fick ca 2 lådor med H13 påsar att ta med hem.

 

Tack från oss båda till Gunnar och alla jättetrevliga biodlare, vi kommer tillbaka tills vi har fått Nobelpriset, sen har vi nog inte tid längre/Tobias


RSS 2.0