Vårt besök i San Diego liknar en spionroman

Något slokörade återvände den stolta forskarduon från USA. Vi var här på en insektskonferens, inbjudna av USAs motsvarighet till jordbruksverket som vi har samarbetat med i snart 3 år nu.

Som forskare i Sverige är vi väl medvetna om att alla Nobelpris letar sig till amerikanska forskare och all forskning försvinner antingen dit eller till Kina då Sverige inte har tillräckligt bra system för att backa upp svenska forskningsupptäckter.

Vi har haft en svensk student under två år som nu förbereddes för att bli vår doktorand vid årsskiftet, papperna och pengarna för detta var helt klara. Han skickades i 5-6 veckor till USA och våra samarbetspartners där på amerikanska jordbruksverket i Tucson, Arizona som håller på med bi-föda och sjukdomar. Där skulle han lära sig nya metoder användbara i vår forskargrupp som doktorand kommande 4 åren. Han skulle åka tillbaks med oss till Sverige efter konferensen.

Vad som hände nu var klart nedslående för oss.

Vi har under ett par år försökt få Lunds universitet att förstå att vår forskning på dessa honungs- och bibakterier, som vi blev först i världen att upptäcka, står för en väldigt stor potential i framtida forskning inom medicin, livsmedel och biforskning. Vi har frågat efter hjälp med att behålla och utveckla denna forskning i Sverige och Lund i form av pengar, kontakter och händer.

Biforskningen är den lilla delen av allt detta och ändå är det dock så att följande nu har inträffat. Den personal om ca 5-6 personer i USA som samarbetat med oss och varit här i omgångar och hälsat på har aldrig jobbat med vare sig nyttiga bakterier eller honungsmagar. Vad som mötte oss där borta nu är en stöld av vårt arbete där samtliga nu står och föreläser om just nyttiga bakterier och honungsmage där de nyttiga bakterierna vi upptäckt bor. Man har erbjudit vår student en doktorandanställning och gud vet vad mer samt dubblat sin personal för att jobba på detta område. Vår student kan allt om detta områdes opublicerade forskning och har inte rätt att föra ut det från Lunds universitet.

Vår vistelse där över var sorglig, ingen pratade med oss om tidigare projekt, pågående projekt eller nya gemensamma projekt. Chefen hälsade inte ens på oss och ingen tog farväl när konferensen var slut. Det var tydligt att man har gjort forskningen till sin och uttryckte tydligt att man ville köra på utan oss och ni kan ju bara gissa vilken sida vår student valde. Resurser i USA och snabbt agerande gör att Sverige återigen halkar efter. Vi är små och kan bara motvilligt acceptera vad som händer och hoppas på att vi kan publicera den forskning ihop med USA som är pågående och vår student har ju faktiskt egna val att göra här i livet.

/nedstämda honungsforskarna


In sunny San Diego

Obekvämt men via New York har vi nu hamnat i San Diego vid USA:s västkust, California.



Vi lämnade -11 grader för att få +20 grader, skönt.

Dags att föreläsa på en av världens största insektskonferenser. Ni som har följt oss på biodlarföreningar när vi har föreläst eller hört oss på campus vet vad vi kommer att prata om. Vi får se hur det motages här borta. Vi var här för 3 år sedan, men då var det i Sacramento, och för första gången avslöjade vår upptäckt men nu har vi kommit mycket längre än vi kunnat ana. Får återkomma med lite info och bilder under veckan.

/T


Kan honungsdoktorerna hålla förskolelärare friska i skolområdet Nanny Palmkvist i Helsingborg?

Nanny Palmkvist skolområde i Helsingborg har 120 anställda förskolelärare. http://skola.helsingborg.se/templates/Kunskapsstaden.aspx?id=56030&epslanguage=SV

När rektorn där fick prover av H13 från oss på Sofiero slotts trädgårdsfest i somras så blev hon av med halsontet som hon hade dragits med ett tag.

Detta blev startskottet till vår första stora studie med H13 mot halsont och förkylning. Ca 75 lärare av 120 har ställt upp på studien som är delad i två olika läger och som ska hålla på i 3 månader, de tuffa snoriga vintermånaderna december till januari. Det är ju så, barn är sjuka nu och vi klena föräldrar eller lärare kommer inte undan.

Hälften använder en kur H13 morgon, middag, kväll i ca 3 dagar (10 påsar sammanlagt) direkt vid känning av halsont eller förkylning . Andra hälften äter en påse H13 förebyggande varje kväll i 3 månader. Man äter alltid påsen som den är direkt från förpackningen vilket är ca en matsked. Gillar man honung är det som en gourmetupplevelse och ingen tråkig medicin för det är speciellt god svensk skogshonung i och givetvis honungens egna mjölksyrabakterier.

De som äter H13 förebyggande inkluderar även en partner eller ett barn om de vill då påsarna räcker till 2 personer och därför kan antalet som ställer upp i denna kategori fördubblas.

De som äter H13 vid ”akuta” lägen när snor eller halsont är på väg kan inkludera hela familjen då det finns gott om påsar för detta.

På detta sätt kan antalet personer inkluderade fördubblas. Tanken är också att vi ska se resultat från lärarnas familjer också då man ofta drar hem ”smittan” från skola till familj.

Med stor spänning ser vi fram emot hur det går och vi är på förhand väldigt tacksamma för detta initiativ och engagemang från Åse och Nanny Palmkvist skolområde.

/Tobias och Alejandra


Mer medicin åt bina

Hurra!

Nu har vi fått mer forskarpengar för att ta fram medicin åt bina.

Detta innebär att ge bina deras egna mjölksyrabakterier när dessa för tillfället är låga i antal i honungsmagen tex när:

  • Bina är stressade pga dålig tillgång till föda under långa perioder med kallt och regnit väder
  • Efter att de har fått dålig födoersättning på vintern i utbyte mot deras honung
  • Bina har fått sjukdomar
  • När fält som de flyger på besprutas
  • När bina i förebyggande syfte får upprepade kurer antibiotika

Tidigare har vi till vårt företag ConCellae AB i år fått ca 3 milj kr från brittiska staten, 250 000 från amerikanska staten samt 250 000 kr från EU för att tillsammans med internationella forskarteam och SLU, Uppsala ta fram biprobiotika med merparten av pengarna. En stor del blir löner för mig och en industridoktorand under ett par år.

Igår fick vi tillsammans med SLU, Uppsala 3.6 milj kr till vår forskargrupp (vi själva fick ca 1.4 milj) för samma syfte så nu blir det till att gnugga hjärncellerna. Det är inte bara produkten som är viktigt utan att förstå hur den görs på bästa sätt för bina. Dvs hur och när ska de äta den. Att den blir bra för både bi och bakterier. Men inte minst vad bakterierna egentligen gör för att stötta binas eget immunförsvar och mot binas sjukdomsbakterier.

Blir akut forskarmöte i Uppsala nästa vecka och nästa år är produkten på marknaden!

Binas honung och mjölksyrabakterier är verkligen inte det enda som är bra för oss människor, bina pollinerar en väldigt stor del av vår föda.

Mår bina bra mår vi bra/Tobias


RSS 2.0