Honungsforskarna dvs vi föreläser på Campus Helsingborg för allmänheten på torsdag och delar ut gratisprodukter

Hej alla som följer vår blogg,

på torsdag är allmänheten välkomna att lyssna på oss på Campus Helsingborg, Rönnowsgatan 6. Ta del av inbjudan från Campus här under!


De framgångsrika honungsforskarna Alejandra Vásquez och Tobias Olofsson från Mikrobiologiska Laboratoriet på Campus Helsingborg bjuder in till en lunchföreläsning 1 trappa upp från entrén torsdagen den 2 december kl 12.10.

Campus, med sin tvärvetenskapliga profil, har passat forskarduon perfekt. Deras honungsforskning har på fyra år gått från garageforskning till ett avslöjande av världens främsta folkmedicin, ett eget Biotech-företag, världsomspännande samarbeten och projekt med fotografen Lennart Nilsson.

Projektet med vetenskapsfotografen Lennart Nilsson var sponsrat av Helsingborgs stad och Lennart var själv och avtäckte en signerad tavla från forskningen i rådhuset för 2 veckor sedan. Nu skänks tavlan till Campus Helsingborg och kan ses på torsdag.

Ta chansen att få höra deras berättelse om hur nyfikenhet föder drömmar, som endast man själv kan göra till verklighet. Deras föreläsning kommer att bjuda på tvära kast från allt mellan jantelag till Nobelpris och såklart smakprover på dunderhonungen.


Välkomna/Tobias & Alejandra


Vetenskapsfotografen Lennart Nilsson hälsade på oss i Helsingborg


Han berättade för inbjuden press idag att han ser oss som vår tids Linné och att vår upptäckt är en världssensation. Ring mig när ni har lämnat in vår gemensamma artikel till Nature (världens mest prestigefyllda vetenskapliga tidskrift) flikade han in till oss. Vi fick vi återigen höra Lennarts måtto eller ordspråk ”Först, bäst och vackrast”. Lennart utför aldrig något arbete om han inte är först i världen och då kanske följden blir att man blir bäst. Vackrast i det här fallet syftade på Alejandra vilket är smickrande men faktum är Lennart själv är en väldigt vacker människa. Rolig, charmig, stilig, mycket artig och vältalig. Pigg är han också och han skämtar ofta. Han är enormt kunnig, berest och professionell.

Alejandra tyckte för två år sedan att eftersom vi hade gjort en världsunik upptäckt så kunde kanske Lennart Nilsson intressera sig för att visualisera bakterierna i honungsmagen vilket aldrig tidigare har gjorts. Alltså att för första gången i världen fotografera dessa tidigare helt okända 13 olika mjölksyrabakterier där de bor i miljontals kopior i biets honungsmage, hon hade rätt!

Efter mail till Lennart ringde han upp oss och gratulerade till vår upptäckt. Lennart Nilsson är 88 år nu men jobbar fortfarande från morgon till kväll på Karolinska Institutet med 2-3 parallella nationella eller internationella forskarprojekt. Upptagen med andra ord och ett år senare fann numera hedersprofessor Lennart Nilsson tid att samarbeta.  

När vi hämtade Lennart i Stockholm för att åka till Uppsala för möte med Sveriges egen Biprofessor Ingemar Fries vid SLU, så upptäckte vi att i hans trappuppgång hängde endast ett enda signerat jättefoto på jo just det ett honungsbi som suger nektar från en blomma, det verkade lovande. Ännu mer lovande rent symboliskt var när han på middagen halade fram vår svenska hundralapp. Baksidan som visar ett honungsbi på en blomma är Lennarts bild anpassad för sedeln.

Efter ett års forskande med Lennart på Karolinska ärade han oss alla med ett besök i Helsingborg. Helsingborgs stad har sponsrat forskarprojektet med Lennart och på rådhuset närvarade Lunds universitet Per Eriksson, forskningsrektor Sven Strömqvist, campus Helsingborgs tillfällige och förhoppningsvis nye rektor Christer Eldh, Kommunfullmäktiges ordförande Carin Wredström m.fl. samt press.


Lennart signerar sällan tavlor men signerade nu en stor tavla som tack till Helsingborgs stad och sedan följde en avtäckningen med diverse tal. Bilden eller tavlan visar för första gången i världen för oss människor de bakterier som ligger bakom kanske världens äldsta och kraftfullaste naturliga antibiotika. Fotot är taget med svepelektronmikroskop inne i biets honungsmage. Här förvarar biet nektar som det suger upp från blommor. Nektarn börjar nu omvandlas till honung vilket tar ett par dagar och under dessa dagar skyddar mjölksyrabakterierna i honungsmagen nektarn så att inte de mikroorganismer som följer med nektarn från blomman jäser den. Samtidigt tillsätts dessa nyttiga mjölksyrabakterier till honungen som kan finnas i upp till 100 miljoner levande per gram honung men tyvärr bara i väldigt färsk honung som vi människor är vana att använda direkt från vilda bibon. När honungen är klar och mogen som i butik är alla bakterier döda, de har gjort sitt jobb då.


Vive la France eller liknande!

Vilken fantastisk vecka.  Vår kära H13 samt 2 möjligtvis kommande produkter, åtminstone snart i Frankrike, gästade Frankrikes största hälsomässa i Paris förra veckan. Ordentligt många smakprover på dessa 3 produkter fanns på mässan och folk som smakade fick skriva vad de tyckte. Samtliga av flera hundra personer som smakade tyckte att alla produkter var mycket goda, en förutsättning för att det franska företaget som vi samarbetar med ska börja sälja dem över hela Frankrike i vår. Framtiden ser nu ännu lite ljusare ut för denna svenska innovation. Bilden visar när de nya produkterna håller på att laboreras fram.


RSS 2.0