H13 drömmer om IKEA

Vid kassan på IKEAEn liten midsommargåva
                       Vid kassan på IKEA                                               En liten midsommargåva

Ett av världens största företag som dessutom är blågult då blir livet aldrig som förr och då kan ni luta er tillbaka osv. Jodå, får vi den fantastiska möjligheten att sälja H13 på IKEA så förändras en hel del men det kan vara positivt både för Sverige och honungsbranschen.

När lamm som en av rätterna på IKEAs restauranger var på väg att tas in på menyn så blev det vilda, kanske inte protester men, yttringar från andra i branschen att IKEA skulle sopa rent hus med denna vara i världen som styckevara. Det skulle ändra världsmarknadspriset drastiskt.

Honungsbin är oerhört viktiga för pollinering av den större delen av grödorna vi äter samt frukt och bär mm. Bina är väldigt utsatta för sjukdomar och massdöd idag och vi människor är nog inte så lite skyldiga med förebyggande antibiotikakurer (ej i Europa dock), besprutningar och stress samt dålig ersättningsföda på vintern när all deras lagrade honung tagits ifrån dem. Faktiskt är det så att man räknar med att få 40 kg honung per kupa och år men bina själv behöver inte mer än 12-15 kg för att överleva vintern, så vill vi att våra biodlare bakom H13 ska göra redan nästa år. Bina placeras ofta ut att pollinera stora fält med endast en sorts blomma och där besprutas det en hel del, det tycker vi inte om. Skogshonung som vi använder i H13 är långt ifrån ickeinhemska blommor från stora fält.

En riktig dröm vore att förändra biodlingen så att biodlaren fick ut ett bra pris för detta skogens guld och att bina blev behandlade bättre och det kommer att hända för det är något vi siktar på. Staten i Storbritannien tilldelade 130 miljoner kronor till forskning på bisjukdomar förra året. Eftersom vi inte bara forskar på livsmedel och medicin utan också bimedicin så sökte vi 25 miljoner kr av dessa tillsammans med ett par forskargrupper i UK, USA och Israel. Vi fick högsta betyg och alla pengarna vilket annonserades igår i UK.

Idag delades vår fina H13 ut på IKEAs huvudkontor i världen för IT. Man fick den i restaurangen och det kom ca 400 gäster. En av personalen var vår ambassadör helt frivilligt denna dag då han som han säger blivit räddad 3 gånger i rad från baksmälla. Folk vände och vred på den lilla lådan och kommenterade. En del läste för fort och tyckte sig läsa doctorhorney, kul, kanske fungerar den även som potensmedel. Grym förpackning i bra format och det viskades att man skulle gå in på hemsidan. Det fanns infoskyltar på engelska och många log, en liten fin presentask inför midsommar, ren personalvård.

Något som vi hade noll koll på var att ett gäng på 30 personer jobbar här med vilka produkter som tas in i IKEAs butikssortiment men vi vet hur svårt detta är, omöjligt nästan. Vi har dock en helt ny svensk produkt med en fantastisk forskarupptäckt bakom och det är lätt att drömma om denna produkt i IKEAs sortiment med nordisk ekologisk honung och mjölksyrabakterier. Honung är som The, Kaffe, Choklad och olivolja. Alla i hela världen vet vad honung är och vår upptäckt kommer att skjutsa upp honung 2 snäpp på hyllan bland nyttiga livsmedel. Kan vi sen krydda och locka med svensk eller nordisk honung………………..

Imorgon fortsätter utdelningen så ät gärna imorgon IKEAner, en perfekt midsommargåva väntar vid kassan. By the way, all forskning bakom detta pågår just nu på andra sidan gatan vid Lunds universitet Campus Helsingborg, vårt labb på 6:e våningen har fönster mot sockerbruket.

Ännu en rapport kom in idag om hur väl H13 funkar när halsont börjar dyka upp men det gäller att fortsätta ett par dagar sådär 2-3 gånger om dan.

/Tobias


Bröllop bantning och bakfylla

Eftersom H13 innehåller honung till största delen och vi forskar på honung och vi lyssnar på andra honungsforskare så är vi helt övertygade om att honung kan få dig att gå ner i vikt på natten vilket vi också skriver under "Hur funkar det?. Kärnan av vår forskning och vårt kunnande ligger dock inte på det planet utan på mjölksyrabakterieplanet och därför skyltar vi inte  med detta men när en kock på restaurangen ger oss följande info då han käkar H13 så blir man ordentligt glad. Han sa till oss igår att han då och då tar H13 innan sänggåendet och han tror att han har lyckats bli av med ett par kilo på kort tid. För bra för att vara sant men vi förklarar det på "Hur funkar det" och Kocken hade inte läst detta före eller hört det från oss. Vi har en bunte vetenskapliga artiklar och böcker bakom detta som vi ska lägga upp länkar till nu för en del frågar efter det men vårt råd är att helt enkelt testa.

En annan kock bälade i sig 2 L rödvin förra helgen och testade att ta en H13 innan sänggåendet och vips "no hangover". Inte ens hans polare som var huvudpersonen på en svensexa i helgen fick baksmälla dan efter, han hade blivit bjussad på H13 innan han somnade.

Det blir bröllop i helgen och visst borde vi vara hovleverantör med H13 men det är faktiskt ett annat bröllop samtidigt mer söderöver och de lyckliga mfl ska få H13 och vi hoppas på ett lite lättare liv för dem dan efter och ett stort grattis på förhand.

/Tobias


Rektorn äter H13, Johanna gör ”stage dive” och halsproblem kan vara en ”underdog”.

Då var själva lanseringen överstökad och det var ett par mycket roliga veckor som följde. Klart man är stolt över att äntligen ha lyckats med den där drömmen som det tog lång tid att införliva, ett mål nästan likt studenten. Vi gjorde det omöjliga, nästan som ”the American dream” och detta tack vare lärarundantaget. Vi gick från grundforskning på fritiden, parallellt med doktorandstudierna, för att vi endast var nyfikna och hade idéer som bara måste utredas och nådde hela vägen fram till näringslivet via forskning och innovationer. Vi hade tidigt fått veta på universitetet att bara en av tio forskare är lämpade att själva föra ut sina egna forskarupptäckter till näringslivet genom att starta eget och vad man då menar var att först ge upp forskningen på universitetet för att helhjärtat ägna sig åt företagsverksamhet. Vi är unga, enormt energiska och målmedvetna och det dög inte för oss att ens ge upp vår forskning. Vi startade istället vår egen forskargrupp( www.ch.lu.se/ml) och ett Biotech företag (www.concellae.se) och driver de båda verksamheterna parallellt sedan 3 år utan en spänn från universitet eller riskkapital.

REKTORN: Vi fick reda på idag via inside info att inte ens Rektorn på Lunds Universitet trodde att vi skulle lyckas nå fram till en produkt själva och han anses vara optimist. Idag äter både rektorn och hans mamma H13.

Hur har det då gått? Jodå, stadigt uppåt går beställningarna och i nästa vecka kan vi presentera en liten fin förpackning som rymmer endast 5 H13 som komplement till 10:an.

DESIGNEN: Vi har fått en otroligt bra respons på förpackningarna och det tackar vi Curt design i Malmö för. Vi ringde dem en eftermiddag i panik inte långt före lanseringen när vi insett att detta är något vi inte kan hantera själv även om man vill mycket. Vi hade högst 3 dagar på oss att finna rätt design och ”thank God” att de tackade ja och tog emot oss morgonen efter. Vi kunde erbjuda en stor portion av stress och inspiration och jag tror att ingredienserna var de rätta för de gjorde oss stolta för en lång tid framöver. Vi kommer att stå och dela ut gratis H13 på Hultsfredfestivalen och Johanna! om du är på Hultsfredsfestivalen så fångar vi dig varendaste gång du vill ”stage diva” och hissar dig ett par gånger efter varje dive, du är damn good, tack för designen!.

HALSMIRAKLET: Vi äter varje dag på IKEA:s huvudkontor för IT i Helsingborg och personalen i den restaurangen är guld och då menar jag inte den goda maten för den tar man för givet numera, lite bortskämd har man blivit. Hur som helst så det som fortfarande driver oss i vår forskning nu är nyfikenhet och restaurangpersonalen har precis boostat nyfikenheten lite extra att utreda fakta som förklarar vildhonungs förankring i folkmedicin i årtusenden.

En egen personlig drift är att utreda det där med honungsvatten dvs varför är det så förankrat att ta detta vid förkylning och halsont och fungerar det verkligen? Vi är helt säkra på det själv vilket fortfarande hemliga forskarresultat ordentligt pekar på men det ska utredas med kliniska studier vilka såklart är på väg. För mig är det dock otroligt skönt att helt utan förväntan eller påverkan få uppleva följande:

Jag själv är för ett par veckor sedan på väg att bli ordentligt sjuk precis före en väldigt viktig gästforskning hos Amerikanska staten tillsammans med min kollega Alejandra och det var ju inte oväntat med all stress och press och ilsken isländsk vulkan. Halsen börjar tjockna till ordentligt på båda sidorna och jag vet att jag har minst två veckors elände att se fram emot, det slår aldrig fel. På kvällen tar jag en H13 i pilotform, då den ännu ej har tillverkats, och en till morgonen efter och alla tecken på halsont och gulgröna otrevligheter är som bortblåsta. Ett mirakel alltså men vi hade inte mer H13 att ta med på resan och dagen efter blossar skiten upp igen. Tanken slår mig att H13 alltså inte bara fungerade utan borde ha fått fullfölja bekämpningen av halsåkommorna likt en antibiotikakur. Om det här fungerar och är anledningen till honungsvattens förankring som folkmedicin så är det alltså ett bakteriekrig vi pratar om dvs de 13 mjölksyrabakterierna i H13 skulle då förhindra eller slå ut halsproblembakterierna eller tom virus med riktig tur.

Min story var inget som jag hade delat med mig med någon för som forskare så ska bevis fram först innan man vågar säga något. Ett par veckor senare står en av kvinnorna i restaurangen som har fått testa H13 och berättar samma sak för oss men endast en H13 hade funnits till hands och halsåkomman hade blossat upp igen. 5 minuter senare berättar en annan kvinna där liknande och dagen efter en av kockarna. Skumt men egentligen inte ologiskt men inget vi hade vågat hoppas på redan.

En annan kock är glad för fysisk träning precis som jag (muskler och flås) och han kör nu H13 som återhämtning efter träning och ger oss rapporter om att det inte spelar någon roll om det här skulle vara 100 % placebo för han känner sig klart piggare dagen efter och återhämtad och han vill nu göra reklam på gymmet.

Baksmällan kommer sist i denna blogg, vi vill ha den där eller helst inte alls då vi inte vill skylta med den. Vi vill inte förknippa vår forskarupptäckt och världens bästa naturliga mix av mjölksyrabakterier med en stor potential för functional food eller medicin med något så oseriöst. Men vi har kanske lyckats med att ta fram världens bästa sätt att förebygga kopparslagaren och kanske mag”disorder” dagen efter på ett gott, tillgängligt och snyggt sätt. Vi har dock en caféägare, en aktad styrelsemedlem, hela Lundakarnevalens kommitté, vi själva, släkt och vänner bakom oss i en närmast frireligiös dagenefterupplevelse. Prova, en H13 eller två om du är stor före sänggåendet efter en schysst bläcka och känn efter på morgonen. Ska du ha en midsommarfest och är rädd om dina vänner, köp 2 tiopack och dela ut en påse till var och en på senkvällen. Du får dem till studentpris före midsommar om du skriver 131313 i hemtelefonrutan vid betalningen. Blogga om det och du! Min blogg blir aldrig mer såhär lång som denna, undskyld!

Vi ses på YouTube snart/Tobias


RSS 2.0